Vés al contingut

El dia 23 de juny, les Borges del Camp reviurà els seus orígens amb la festa de la Capvuitada del Corpus

Vuit dies després de la solemnitat del Corpus Christi, les Borges del Camp celebra, des de 1801, la festa de la Capvuitada del Corpus. Es tracta d’un Vot de Poble dedicat al Santíssim Sagrament per a implorar la protecció divina davant les pedregades que, durant cinc anys i especialment la del 29 de juliol de 1800, van assolar els conreus d’aquest terme municipal.

Des de llavors, any rere any, els borgencs han adorat a Crist Sagramentat en aquesta festa major religiosa de la vila. Una festa que en ple segle XXI manté i preserva el seu sentit essencial i que ens connecta amb els nostres avantpassats. En aquesta festa, doncs, no ens podem limitar a observar-la des de fora, sinó que se’ns convida a participar-hi directament, fent memòria d’allò que durant més de dos-cents anys hem celebrat.

Cal, per tant, una participació massiva en els actes d’aquesta jornada. La festa ens convida a aturar-nos i retrobar-nos amb allò que som, amb la nostra cultura, amb les nostres tradicions i amb les nostres arrels històriques. És molt important, després de dos anys d’una festa adaptada, que enguany revisqui amb més força que mai. Que els carrers i places de les Borges del Camp llueixin unes magnífiques catifes de flors, fruit del treball de moltes persones. Que la processó, com a punt central de la festa, sigui una celebració massiva i de retrobament, acompanyant el Santíssim Sagrament pels carrers del nostre poble.

Aquest any, els borgencs hem de demostrar que la nostra festa de la Capvuitada és una festa viva i participativa. Ens cal confirmar el nostre compromís amb el Vot de Poble que hem heretat de tantes generacions que ens han precedit.

Actes de la Capvuitada del Corpus 2022

El dia 23 de juny, festa de la Capvuitada del Corpus, començarà amb la pregària matinal amb exposició del Santíssim Sagrament a l’església parroquial, a partir de les 10.00 h.

A les 12.00 h, també a l’església parroquial, tindrà lloc l’Ofici solemne concelebrat, durant el qual predicarà Mn. Albert Fortuny Llaveria, delegat diocesà per a les vocacions i rector de la parròquia de l’Assumpció de les Borges del Camp durant l’estiu de 2018.

A partir de les 15.00 h, començarà la confecció de les catifes de flors als carrers processionals del nucli antic.

Ja a les 19.00 h, tindrà lloc la part central i més multitudinària de la festa. A l’interior del temple parroquial hi haurà el Cant de Vespres, amb assistència de la Corporació Municipal. Acte seguit, es donarà inici a la Processó solemne que acompanyarà el Santíssim Sagrament pels carrers del nucli antic.

La processó, encapçalada per la creu processional de 1633, obra de l’argenter Magí Ferret, comptarà amb la participació dels infants que enguany han rebut la primera comunió, l’acompanyament orquestral, la població en massa i la Corporació Municipal.

En arribar a la plaça de la Font, tindrà lloc la renovació del Vot de Poble. Aquesta cerimònia ens compromet amb aquella decisió que es va prendre fa més de dos segles i que, any rere any, renovem i actualitzem. Seguidament, es beneirà el poble amb el Santíssim Sagrament i el Cor Parroquial interpretarà el cant del Tantum ergo. La processó seguirà, com és de costum, fins a retornar a l’església parroquial, on es reservarà el Santíssim.

Com és tradició en aquesta jornada, a la sortida d’Ofici i després de la Processó, a la plaça de l’Església hi haurà la taula de la Lliga contra el càncer, que recaptaran fons per a continuar avançant en la investigació d’aquesta malaltia.

Comparteix