El tiempo - Tutiempo.net

Les Borges del Camp renovarà, un any més, el Vot de Poble amb la festa de la Capvuitada del Corpus

capvuitada20Les Borges del Camp, des de fa més de 200 anys, celebra el Vot de Poble amb la festa de la Capvuitada del Corpus. Una diada que se celebra vuit dies després de la festivitat religiosa del Corpus Christi.

L’acte més lluït i popular de la Capvuitada és la processó solemne que recorre els principals carrers del nucli antic, aturant-se a la plaça de la Font per a fer la renovació del Vot de Poble. Els veïns i veïnes dels carrers per on passa la processó s’encarreguen de guarnir-los amb catifes fetes amb flors, serradures i altres materials.

La situació de crisi sanitària que estem vivint per la pandèmia de la Covid-19 farà impossible la celebració d’aquesta festa amb total normalitat. Tot i això, la voluntat de l’Ajuntament de les Borges del Camp i de la Parròquia de l’Assumpció ha estat, des del principi, mantenir la celebració, adaptant-la als condicionants que pertoquen.

Per tant, les Borges del Camp renovarà, un any més, el seu Vot de Poble. Enguany, però, la programació de la festa de la Capvuitada es veurà afectada i modificada.

La festa del Corpus Christi

Els actes començaran el dijous 11 de juny, amb la celebració de la Solemnitat del Corpus Christi. A les 20.00 h, a l’interior del temple parroquial, hi haurà la Missa Solemne. Seguint el que ha establert l’Arquebisbat de Tarragona i d’acord amb les recomanacions de les autoritats sanitàries, no se celebrarà la processó, sinó que la festa culminarà amb l’Exposició del Santíssim, en acabar la Missa.

El dia central: la Capvuitada del Corpus

El 18 de juny, dia de la Capvuitada, es començarà amb una Pregària matinal amb Exposició del Santíssim, a les 10.00 h, a l’interior de l’església.

Els principals canvis es trobaran en la resta de la jornada. Al no poder-se fer la processó, la Missa i la renovació del Vot de Poble quedaran unificats en un sol acte que se celebrarà a les 19.00 h. Aquesta celebració, que comptarà amb la presència de la Corporació Municipal, es farà a la plaça de l’Església, per augmentar la capacitat d’aforament respecte a l’interior del temple. Començarà amb l’Ofici Solemne i seguirà amb la renovació del Vot de Poble.

La Capvuitada als balcons

Enguany no podrem veure les tradicionals catifes de flors que omplen els nostres carrers de colors. Per això, des de l’Ajuntament i la Parròquia fem una crida a tots els veïns i veïnes del municipi a engalanar els seus balcons amb vànues, domassos i cartells decorats amb motius que ens recordin aquest element tan característic de la festa.

Aquesta excepcionalitat ens farà viure una Capvuitada diferent, però no volem que sigui menys lluïda. Omplim tots els balcons la vila de colors!

Més de 200 anys d’història

La festa de la Capvuitada ha esdevingut, amb el pas del temps, una tercera festa major de les Borges del Camp. Per trobar els orígens cal remuntar-se a finals del segle XVIII. L'estiu del 1796 va caure sobre una bona extensió del terme municipal de Les Borges del Camp una forta pedregada que va destruir una gran part de la collita. Aquest fenomen meteorològic advers, si hagués estat aïllat, possiblement no hauria promogut cap mena d'acció, però resultà que s'anà repetint cada any, cada estiu, durant cinc anys consecutius fins que el 29 de juliol del 1800 la pedregada va ser tan forta que ho assolà tot, fins a tal punt que es va perdre la collita i va destruir bona part de les vinyes, les oliveres, els avellaners i altres arbres fruiters i hortalisses.

El mal va ser de tal gravetat que els prohoms de la vila reuniren en Consell General a tots els caps de casa i, després de prou debatre el tema, l'única solució que saberen trobar, davant la impotència per a controlar els meteors adversos, va ser la d'encomanar-ho tot a Déu i així fou que decidiren, tots d'un ànim, votar la festa de Capvuitada, que començà a celebrar-se l'any següent, és a dir, el 1801, per tal d'imposar la divina protecció perquè fes la vila estalvi de la pesada càrrega de les pedregades. És fama entre els borgencs i així ho diu també la Consueta Parroquial, que des d'aleshores no ha fet cap més calamarsa greu al terme.

Per a finançar la festa, es va recórrer a la capta popular, sembla que ja des d'un principi, capta que feia l'Ajuntament i les autoritats eclesiàstiques de la vila a la sortida de la Missa major del diumenge infraoctava, en un acte que tenia tot el regust del tipisme i del localisme més genuí. Aquest acte es va deixar des de l’any 1980. A partir de llavors, l’Ajuntament s’ha fet càrrec de les despeses de la festa.

Llegir 3570 vegades
Dilluns, 01 Juny 2020 12:28