Vés al contingut

El condicionament de l'espai exterior completa el nou tanatori de les Borges, molt més gran i espaiós

El passat 11 de juny de 2021, la sala de vetlles municipal que hi havia al carrer de Mossèn Cinto Verdaguer va fer l'últim servei funerari. Un mes i mig després, el dia 25 de juliol, entrava en funcionament el nou tanatori, amb entrada pel carrer Baixada de la Creueta, ubicat en un espai municipal sota la residència Mare de Déu de la Riera, a la que hi està connectada mitjançant una escala interior i amb un ampli espai destinat a l'aparcament de vehicles.    

El nou tanatori, que gestiona Mèmora, és molt més gran i espaiós i compta amb dues sales per a familiars i acompanyants i amb dos túmuls per poder afrontar els casos en què s'han de fer, simultàniament, dos serveis funeraris. 

A les Borges del Camp anualment hi ha una mitjana d'una trentena de defuncions i almenys en quatre ocasions, anualment, es produeixen dues morts de forma simultània. Fins ara, si es produïa aquesta situació, un dels dos serveis funeraris s'havia de fer fora del municipi, normalment a Reus, però amb la posada en marxa de la nova sala de vetlles aquesta simultaneïtat es pot atendre amb tota normalitat al nou tanatori borgenc.  

Fins al dia d'avui, el nou tanatori ja ha acollit 12 defuncions i en algun cas ja s'ha produït aquesta ocupació simultània de les dues sales disponibles.  

En una primera fase, les obres de construcció del nou tanatori van consistir a aixecar l'edifici i condicionar-lo internament amb tot el mobiliari necessari, amb un despatx per a gestions i tràmits administratius i en el condicionament de les dues sales dedicades a familiars i acompanyants. 

Ara, en una segona fase, es duen a terme les obres d'arranjament de la part exterior. Amb un pressupost de 44.000 euros s'està treballant en el tancament del solar, en la formació d'un mur de contenció i de separació amb la finca veïna i en l'aixecament d'un altre mur d'escullera al lateral del jardí superior situat a costat del tanatori.

També es preveu fer una vorera, arranjar l'escala que connecta la nova sala de vetlles amb la residència i il·luminar l'espai exterior amb un bàcul de 6 metres d'alçada, la neteja i esbrossada de l’esplanada i l'aportació de sauló compactat. El nou mur perimetral quedarà tancat amb una reixa practicable i accessible per a donar pas a persones i vehicles i, davant d'aquest mur, hi quedarà un espai ampli per a l'aparcament de vehicles. Cal recordar que a l'antiga sala de vetlles no hi havia cap espai destinat a l'aparcament. 

A les Borges, es donen principalment tres tipus de serveis funeraris. D'una banda hi ha serveis de recepció, corresponents majoritàriament a persones que han mort fora del municipi però que volen ser enterrades a les Borges. Un altre servei habitual és de les persones residents a la residència Mare de Déu de la Riera, lloc on es produeix la defunció, però que són enterrades fora de les Borges. I finalment els serveis de borgencs i borgenques que volen ser acomiadats i enterrats al municipi de les Borges. 

Comparteix