Vés al contingut

Els Diables encenen les Borges del Camp durant tot un cap de setmana per celebrar el seu 40è aniversari

La colla de Diables de les Borges del Camp ha celebrat durant aquest tercer cap de setmana de juliol els actes centrals del seu 40è aniversari.   

Divendres, 15 de juliol, la colla va organitzar la III Baixada de Torxes, una activitat pensada, sobretot, de cara als molts borgencs i borgenques implicats estretament amb l'entitat. És per això que l'acte principal de divendres, molt lluït, va consistir en una baixada de torxes des de l'ermita i fins al mirador situat darrera de l'església, que es va poder seguir visualment des del mirador. 

Els portadors i les portadores de les torxes, seguits de ben a prop per un vehicle dels bombers, van baixar de l'ermita, van resseguir un tram de la riera i van entrar després al nucli antic fins arribar al Replà i al mirador on la gent els va rebre amb aplaudiments i on es va dur a terme l'acte central. 

Durant tot el cap de setmana, a més, s'han posat a la venda les samarretes commemoratives del 40è aniversari.   

Un cop les torxes van arribar al mirador, la vocal Sheila Garcia i el president de la Colla de Diables, Sergi Sedó, van pronunciar un llarg parlament que va servir per repassar els 40 anys de la colla. 

Les primeres paraules d'aquest parlament van fer referència a la celebració, el 8 de juny de 2018, de la 6a Nit del Foc, l'últim dels grans actes organitzats per la colla borgenca quan a les Borges s'hi van concentrar 26 colles de diables d'arreu dels Països Catalans. Després d'aquella gran trobada i com ells mateixos van rememorar, van arribar 'la crisi, la pandèmia, la guerra, la repressió...'. I ara, i després de tot aquest panorama tan complicat, s'ha produït el ressorgiment de la Colla de Diables borgenca que aquest cap de setmana, 15 i 16 de juliol, ha estat especialment significatiu. 

Per recordar cada una de les etapes dels 40 anys llargs de la colla borgenca, a l'escenari s'hi van encendre sis torxes a càrrec de persones representatives de cada una d'aquestes èpoques. La Sheila i el Sergi Sedó van anar cridant la Júlia, el Jordi, el Claret, la Riera, el Magí i la Carlota i el Jofre per encendre les sis torxes. I els dos últims, una nena i un nen, van ser cridats en representació de la Colla Infantil de Diables, la que representa el futur i la continuïtat de la colla borgenca.  

I, tal i com van dir el Sergi Sedó i la Sheila Garcia, i el públic va acollir amb aplaudiments 'són sis torxes per recordar que no s'entén el Ball de Diables sense les Borges, i no s'entén les Borges sense els diables'

Aquest primer acte de divendres 15 de juliol va tenir continuïtat l'endemà, dissabte 16, amb dues trobades consecutives que van aplegar 10 colles de diables.

La primera, a partir de set de la tarda, va reunir a les colles infantils d'Alforja, Cambrils, Riudecanyes, Riudoms i les Borges. El futur està assegurat.  

I la segona, a partir de dos quarts de deu del vespre, va comptar amb les colles de diables d'Alforja, Cambrils, Garcia, Llorenç del Penedès i les Borges del Camp

Novament els diables van prendre els carrers de les Borges i van fer sentir els esclats de la pólvora i la pirotècnia. Tant les colles infantils com les adultes van acabar el seu recorregut al Replà i en aquest punt, un cop les colles grans havien acabat, es va dur a terme l'acte del 40è aniversari, amb un diable baixant de dalt de tot del campanar amb la flama que va encendre els dos números màgics: el 4 i el 0 que deixaven constància d'un aniversari tan rodó. 

La jornada de dissabte va acabar amb un sopar multitudinari per a totes les colles participants en la trobada. Aquest sopar es va celebrar al pati de l'escola Rocabruna. Posteriorment, a la pista de Cal Dasca es va celebrar un concert organitzat pel grup de joves Els Havanus. 

La Colla de Diables de les Borges del Camp compta actualment amb unes 400 persones associades, la meitat de les quals al voltant de la Colla Infantil i l'altre meitat, aproximadament, al voltant de la Colla de Diables. Els caps de colla són, respectivament, Rubén Anguera (colla infantil) i Eloi Ciurana. 

L'entitat compta amb un gran arrelament a les Borges del Camp i amb un acte central i principal, el dia gran de la Festa Major borgenca quan els diables precedeixen l'Arribada de la Mare de Déu de la Riera al poble, moment en que un major nombre de borgenques i borgencs es vesteixen amb roba de sac.

En tot cas, i tal com van expressar Sergi Sedó i Sheila Garcia divendres des de dalt de l'escenari 'la nostra colla no és una colla més. Venim de molt lluny'. 
 

Comparteix