Vés al contingut

Les Borges renova tot el seu enllumenat públic i preveu un estalvi del 70% en la factura del consum elèctric

L'Ajuntament de les Borges du a terme durant aquestes setmanes la renovació total de l'enllumenat públic del municipi amb un doble objectiu: d'una banda reduir la factura mensual del consum elèctric i, d'altra, reduir les emissions de CO2. Amb aquest projecte s'aconseguirà una major eficiència energètica i un augment de la lluminositat en el conjunt del municipi i, per tant, un major confort visual.

Actualment, l'enllumenat públic de les Borges està format per lluminàries de sodi i vapor de mercuri que seran substituïdes per lluminàries led de major rendiment i menor consum energètic.

En conjunt, es renovaran un total de 448 lluminàries. L'actuació es durà a terme a tot el municipi, que s'ha subdividit en diferents zones d'actuació. En alguns casos la renovació serà només dels elements destinats a la il·luminació, les bombetes, i en altres casos la renovació serà tant d'aquests elements com dels suports i, per tant, de tot el conjunt que forma part d'un punt de llum.

El primer nucli de les Borges on ja s'ha dut a terme aquesta actuació és als Aires del Camp on ja s'hi han instal·lat les noves lluminàries al Camí de les Valls, al carrer de la Sardana i al carrer Sant Jordi.

Amb un pressupost d'uns 100.000 euros, la contractació d'aquest projecte s'ha fet a través de la central de compres de l'Associació Catalana de Municipis (ACM). Aquesta central té com a objectiu canalitzar les demandes dels ajuntaments catalans i les ofertes de les empreses subministradores, amb l'objectiu d'abaratir costos i facilitar el procés de contractació. D'altra banda, l'ajuntament també rebrà, per aquest projecte, una subvenció de 35.000 euros de la Diputació de Tarragona.

L'estalvi energètic que s'aconseguirà un cop es completi tota la instal·lació serà molt important i, segons els càlculs tècnics que acompanyen el projecte, serà de gairebé un 70% respecte de la factura elèctrica actual, de tal manera que l'amortització de la instal·lació s'aconseguirà, aproximadament, en un termini de poc més de dos anys.

L'empresa adjudicatària del projecte instal·larà un total de 240 lluminàries del model Clap S, 118 del model Basic i 90 del model Burgos. Aquest últim model és el que es farà servir per adaptar les lluminàries més clàssiques i tradicionals que hi ha als carrers del nucli antic o al Replà, per exemple, i que són característiques d'aquesta part del nostre municipi, que amb el canvi no perdrà aquest element al que estem tan habituats.

El termini d'execució d'aquest projecte és de dos mesos i, per tant, a finals de febrer la renovació hauria d'estar enllestida.

Per últim, cal destacar que l'empresa adjudicatària que durant aquestes setmanes està treballant al nostre municipi està adherida al compromís 'Slowlight' per a la transformació sostenible de les xarxes d'enllumenat. Aquesta iniciativa promou la 'creació d'espais nocturns en harmonia gràcies a una il·luminació calmada, intel·ligent, saludable, sostenible, confortable i emocional'.

Comparteix