Mare de Déu de la Riera (2002)

Pin Mare de Déu de la Riera (2002)

Primera de les insígnies de la nostra Festa Major. Mare de Déu de la Riera, patrona de les Borges del Camp.La imatge és una talla de fusta policromada de finals del segle XIII, en plena època de transició del romànic al gòtic, de les nomenades 'marededéus en majestat'.

Veure Mare de Déu de la Riera, Alcaldessa d'Honor

 

L'ermita (2003)

Pin de L'ermita (2003)

Segona de les insígnies de la nostra Festa Major. Ermita modernista (1904) de l'arquitecte Francesc Berenguer i Mestre, amic íntim i deixeble d'Antoni Gaudí. Obra de planta de creu grega. La seva edificació fou possible gràcies a una deixa testamentària de la benefactora Magdalena Martorell i Ferrer, filla de la vila.

Veure Ermita

 

La tronada (2004)

Pin de La tronada (2004)

Tercera de les insígnies de la nostra Festa Major. El senyal d'inici de la festa tradicionalment ha estat la tronada. La tronada que inicialment era encesa per l'home més vell de la vila, ara comparteixen l'honor d'aviar-la, conjuntament, l'home i la dona més grans.

Veure La tronada

 

Els fanalets (2005)

Pin Els fanalets (2005)

Quarta de les insígnies de la nostra Festa Major. A la vigília, entrada la nit, és a la processó cap a l'ermita de la Mare de Déu de la Riera quan els fidels porten els fanalets encesos formant així com un cuc de llums multicolors que ressegueix el camí.

 

 

El ball de diables (2006)

Pin de El ball de diables (2006)

Cinquena de les insígnies de la nostra Festa Major. A la processó de tornada des de l’ermita cap a la vila, una munió d’éssers diabòlics sorgeixen en mig de la foscor que amb les seves masses enlairades fan esclatar les carretilles fins al Replà en un frustrat intent d’impedir que avanci la comitiva.

Veure Colla de Diables

 

Els gegants (2007)

Pin de Els gegants (2007)

Sisena de les insígnies de la nostra Festa Major. Un dels actes previs de la festa, és la trobada de gegants que es celebra el cap de setmana anterior a l'inici de la festa. A més a més, els gegants presideixen l'encesa de la tronada i acompanyen els cercaviles de la vila amb el so dels grallers i tabalers. No estan sols, també participen d'aquests mogudes dos caps grossos: la Negreta (una avallaneta) i el Tomeu (un pagès).

Veure Colla Gegantera