Vés al contingut

L'Ajuntament de les Borges del Camp compra dos terrenys, un per fer-hi el nou CAP, l'altre per protegir l'ermita

L'Ajuntament de les Borges del Camp ha formalitzat la compra de dos terrenys a un propietari particular amb un doble objectiu: un d'ells es destinarà a la construcció del nou Centre d'Assistència Primària (CAP) de les Borges del Camp i l'altre es destinarà a protegir l'entorn de l'ermita de la Verge de la Riera

El Centre d'Assistència Primària de les Borges del Camp va ser inaugurat el dia 7 de setembre de 1992 i, per tant, enguany farà 30 anys. Aquest equipament ha quedat petit i els professionals que hi treballen han expressat la necessitat que l'equipament sigui ampliat, però, a més, quan hi ha pluges fortes, i a causa que el CAP es va construir sobre un terreny argilós, entra aigua a la caixa de l'ascensor ja que al subsól hi ha filtracions. És per aquest motiu que la conselleria de Salut de la Generalitat és partidària de construir un CAP nou i desestima una possible ampliació en la ubicació actual. 

L'edifici del CAP actual és propietat de l'Ajuntament de les Borges del Camp. Les filtracions d'aigua no haurien de representar cap perill des del punt de vista de la solidesa de l'edifici, però Salut ha descartat fer-hi cap actuació. Com a conseqüència d'aquesta situació, l'Ajuntament ha actuat amb rapidesa i ha fet una doble operació de compra amb un únic propietari. D'una banda, l'Ajuntament ha comprat un terreny de 1.800 metres quadrats que està situat amb una doble façana a l'avinguda de la Pau (el carrer de pujada al cementiri i al camp de futbol) i a la carretera d'Alforja (veure mapa adjunt). 

Aquest terreny, un cop s'hagi fet tota la tramitació urbanística, deixarà de ser terreny rústic i passarà a ser terreny per a equipaments. A continuació l'Ajuntament cedirà el terreny a la conselleria de Salut i, si tot va segons els terminis previstos, l'any 2023 haurien de començar les obres del nou CAP. Aquest nou centre de salut es construirà majoritàriament en planta baixa, tindrà terreny suficient per a l'aparcament de vehicles i seguirà exercint de centre sanitari de referència per als municipis als que el CAP actual dona servei, amb la qual cosa es reforçarà la capitalitat de les Borges del Camp com a municipi central en matèria de salut i d'ensenyament, en aquest cas a través de l'Institut Fontanelles. 

L'alcalde de les Borges, Quim Calatayud, s'ha mostrat molt satisfet de l'acord assolit tant amb la propietat dels terrenys com amb la conselleria de Salut, ja que amb aquesta compra s'atendrà les necessitats tant de les persones professionals que treballen al CAP com, sobretot, de les persones usuàries tant de les Borges del Camp com dels municipis que formen part de l'Àrea Bàsica de Salut depenent del CAP borgenc. 

D'altra banda, aquesta mateixa operació ha comportat la compra, per part de l'Ajuntament, d'un terreny d'una hectàrea (10.000 metres quadrats) a tocar de l'ermita de la Mare de Déu de la Riera. Aquest terreny pertanyia al mateix propietari i, segons l'alcalde, amb la compra d'aquesta finca, que era a la venda, l'Ajuntament s'assegura una franja de terreny que servirà, en primer lloc, per ampliar l'espai d'aparcament que hi ha a l'entorn de l'ermita. 

Amb aquesta compra, ha dit l'alcalde, el que volem és que tot l'entorn de l'ermita quedi preservat i que estigui en mans de l'Ajuntament, de tal manera que evitem qualsevol instal·lació que desvirtuï aquest propòsit i, a mig o llarg termini ja es veurà quin és l'ús més adequat que se li pot donar. 

En conjunt, aquesta operació ha suposat la compra per part de l'Ajuntament de dues finques, una de 1.800 metres quadrats per a la construcció del nou CAP i l'altra de 10.000 metres quadrats per a la preservació de l'entorn de l'ermita i per ampliar l'espai actual d'aparcament. 

A canvi d'aquestes dues finques, l'Ajuntament abonarà al propietari 99.500 euros en efectiu i una parcel·la urbana de 420 metres quadrats que l'Ajuntament tenia a la zona de la Recer. Pel que fa a la part monetària, l'Ajuntament l'afronta amb recursos propis i, per tant, sense necessitat d'endeutament. 

Adjuntem en aquesta informació dues captures de Google Maps per tal que es pugui situar amb facilitat la ubicació concreta d'aquestes dues finques.  

Comparteix