El tiempo - Tutiempo.net

Notícies

43aplecCoincidint amb el darrer dissabte de primavera del 2018, aquest passat 16 de juny s’ha celebrat a l’ermita de les Borges del Camp el 43è Aplec de la Sardana Verge de la Riera, un acte que marca la proximitat de l’estiu i que compta amb un gran nombre de participants, sigui en la primera part de la trobada, que va iniciar-se a dos quarts de set, o bé en la part nocturna de la convocatòria.

Dilluns, 18 Juny 2018 09:39

vinitfocEra la sisena Nit de Foc, però fa 10 anys que se celebra, i per aquest motiu la Colla de Diables de les Borges es va voler lluir més que mai, i la seva ambició va tenir recompensa: una gran, una enorme Nit de Foc, i convertir les Borges del Camp, encara més, en un referent de la cultura del Foc als Països Catalans.

Per això van venir fins al nostre municipi més de 500 diables de 20 colles d’arreu: Enroscats de l’Alcúdia; Dimonis de Massalfassar; Trabucats de Palma de  Mallorca; Fills de Llucifer (Búger); Nyerros del Conflent; Maspujols; Cambrils; Almoster; La Munia; Vila-seca; Alcover; la Fatarella; el Clot (Barcelona); Sitges (Colla Vella); Montbrió del Camp; la Selva del Camp; Riudoms; l’Espluga de Francolí; Amposta i l’amfitriona, la Colla de Diables de les Borges del Camp.

Els diables van venir acompanyats de més de 250 timbalers i de 7 colles de diables infantils de la Selva del Camp, Riudoms, l’Espluga de Francolí, la Canonja, el Morell, Almoster i les Borges del Camp.

Que la Nit del Foc deixaria imatges espectaculars i inesborrables ja es veia venir pels vídeos previs, pel missatge del president Puigdemont i per la voluntat reivindicativa de l’espectacle de cada Nit del Foc, aquest any anomenat “Renaixem” i que va comptar amb la veu en off, greu i èpica de l’actor Lluís Soler que va posar el punt de dramatisme i transcendència necessaris a l’espectacle, una manifestació descriptiva del nostre passat recent i reivindicativa pel que fa al futur més proper.

8000 watts de so, llum, l’espectacle pirotècnic, el record de la força de l’1 de l’octubre, l’homenatge als presos polítics, l’ahir i el demà del Principat, que ha viscut i viu una de les etapes més emocionants i dures de la seva història recent. Reivindicació cultural i política, amb els pilars aixecats per les colles castelleres dels Brivalls de Cornudella i els Pataquers de la Universitat Rovira i Virgili (URV) amb pancartes demanant democràcia i llibertat presos polítics, i una plaça de l’Església plena de gom a gom repetint aquestes consignes i cridant llibertat.

Les carretilles cremant totes a l’hora van acabar de donar l’empenta necessària a tots els assistents perquè portessin aquest caliu fins a la pista del Centre Cultural Marinada plena de jovent, on ja estava tot a punt perquè comencés el concert amb el grup d’Ontinyent Auxili, que presentava el seu nou disc Tresors. A continuació, Xavi Sarrià, ex cantant d’Obrint Pas, va engrescar encara més la festa, que va tancar el dj OGT, imprescindible ja en el final de totes les festes, concerts i revetlles de la comarca.

La Nit del Foc va començar divendres a la nit amb la baixada de torxes des de l’ermita. Aquest acte és va fer per primer cop l’any passat, i va incloure un parlament centrat aquesta vegada en els 6 pilars que sostenen la Nit del Foc, amb unes paraules enviades en vídeo pel president Puigdemont.

El dissabte a la tarda, el correfoc infantil va precedir el correfoc major i va demostrar que el relleu i el futur de la Nit del Foc de les Borges del Camp està més que assegurat.

Per tot això, l’Ajuntament de les Borges del Camp, a més a més de col·laborar estretament en l’organització de la festa, vol també felicitar la Colla de Diables i totes les persones que hi han participat i que d’una manera o altra han fet possible que la Nit de Foc sigui un gran èxit, un èxit que referma encara més la projecció de les Borges del Camp en l’àmbit cultural i en l’àmbit de relació amb tots els pobles que formem part dels Països Catalans, units, entre altres coses, pel foc com a element propi i singular de la nostra cultura.

View the embedded image gallery online at:
http://www.lesborgesdelcamp.cat/noticies#sigProGalleria3e805e4d28

Dilluns, 11 Juny 2018 09:02

capvuitada2018La incertesa de si la climatologia respectaria la festa de la Capvuitada es va desvetllar ràpidament perquè a partir de les 3 de la tarda cada cop es veia el cel més blau i els núvols més esquinçats. Així que borgencs i borgenques de diferents edats es van repartir pels carrers del nucli antic (carrer del Comerç, carrer de Baix, carrer Pintor Fortuny, carrer Alcalde Ramon Ciurana, el Replà, el carrer Major, el carrer Verge de la Riera, el carrer Catalunya i la plaça de la Font) per decorar-los amb catifes de diferents motius i materials.

Divendres, 08 Juny 2018 10:24

capvuitadaDijous 7 de juny és la festa de la Capvuitada a les Borges del Camp, quan els carrers s'omplen de catifes de flors per commemorar una festa amb més de 200 anys d'història al municipi. Amb un programa fonamentalment religiós que començarà a les 8 h del matí amb el Rosari de l'Aurora, seguirà  i amb l'Ofici Solemne concelebrat a les 12 h, mentre la part més vistosa és la confecció de catifes de flors. A partir de les 15 h, els veïns i veïnes del nucli antic, de totes les edats, s'apleguen en els diferents carrers del municipi per confeccionar les catifes amb flors i altres materials naturals. Tothom qui vulgui pot participar i col·laborar.

A les 7 de la tarda, amb el Cant de Vespres, començarà la processó solemne que desfarà les catifes al seu pas. En arribar a la plaça de la Font es procedirà a renovar el vot del poble a aquesta veneració religiosa i, després de la benedicció, es cantarà el Tantum Ergo.

En finalitzar la processó de nou a la plaça de l'Església, hi haurà sardanes; pa, vi i sucre, coc i moscatell, i l'actuació del duet de piano i veu Fènix Blau. També hi haurà la taula de suport a la Lliga contra el càncer.

Des de 1801
La Capvuitada és l'única festa de les Borges del Camp de la qual es coneix documentalment la seva data d'inici. Va ser al vuitè dia de Corpus de 1801, i des de  llavors s'ha celebrat ininterrompudament. L'origen de la festa són les greus calamarsades que van afectar al població de de 1796 consecutivament cada any i que van destruir la collita i bona part de les vinyes, les oliveres, els avellaners i altres arbres fruiters i hortalisses.

El Consell General de tots els caps de casa de l'època no va trobar  altra solució per controlar els fenòmen atmosfèrics que encomanar-se a la protecció divina, i així van votar celebrar la festa de la Capvuitada, que ha arribat pràcticament sense canvis fins avui. El fet és que des de 1801 cap calamarsada greu no ha tornat a afectar el terme.

Dimarts, 05 Juny 2018 18:43

buscar personesEs convoca el procés per seleccionar el personal que ha de formar part d’una Borsa de treball d'd'auxiliars de neteja i cuina i una altra borsa de recepcionista per l’organisme autònom administratiu depenent de l’Ajuntament de les Borges del Camp, Patronat Municipal Residència Mare de Déu de la Riera, mitjançant concurs de valoració de mèrits, d’acord amb les bases aprovades i que estan publicades en el taulell d’anuncis i en el portal de transparència de la seu electrònica i el web de l’Ajuntament (www.lesborgesdelcamp.cat).

Veure anunci al web de la transparència

Dijous, 31 Mai 2018 09:45
Pàgina 1 de 3