Vés al contingut

Les Borges del Camp acomiada emotivament les monges que fins ara tenien cura de la Residència Mare de Déu de la Riera

Les cinc monges que fins ara vivien a la Residència Mare de Déu de la Riera i que constituïen la Comunitat de Carmelites Missioneres Teresianes de les Borges del Camp van acomiadar-se dissabte del nostre municipi després de rebre dos homenatges durant la jornada de dissabte 21 de gener en el marc de la Festa Major de Sant Antoni Abat. 

Durant el matí de dissabte, la parròquia borgenca ja els va fer un primer acte d'homenatge i comiat durant l'Ofici de Festa Major. La comunitat religiosa, per la seva part, ha donat a la parròquia la imatge de la Mare de Déu del Carme que tenia a la capella de la Residència i que a partir d'ara quedarà exposada al culte a l'església borgenca. 

Ja a la tarda, a dos quarts de sis, molts borgencs i borgenques, encapçalats per una àmplia representació del Consistori, van celebrar un emotiu acte de comiat conduït per Isabel Andreu i que va comptar amb la intervenció del Cor Parroquial. 

La comunitat borgenca actualment estava integrada per la superiora Ma. Remei Sans Balcells i per les germanes Josefina Sauch Sogues, Luisa G. Mata García, Montserrat Romagosa Fisa i Garbiñe Olabarri Bilbao. A més, a l'acte de comiat també hi van assistir Teresa Vives Pertusa, provincial de les Carmelites Missioneres Teresianes a Europa i Isabel Górriz, delegada diocesana per a la vida consagrada. 

Per part de la Comunitat religiosa van parlar les germanes Teresa Vives Pertusa i Remei Sans Balcells. 

Per part de l'Ajuntament de les Borges ho va fer l'alcalde, Joaquim Calatayud i, a més, les germanes van ser convidades a signar el Llibre d'Or del municipi.    

La presència de les Carmelites Missioneres Teresianes a les Borges del Camp s'ha concretat en dues etapes. La primera entre els anys 1879 i fins l'any 1966 i la segona, molt més recent, entre 1991 i fins al 2023. 

En aquesta última etapa, l’any 1991, la Congregació va establir una comunitat fixa a les Borges, fent-se càrrec, inicialment, de la direcció i funcionament de la Residència Mare de Déu de la Riera. A les Borges el seu pas serà recordat principalment per la seva tasca educativa i assistencial, per la promoció del teatre entre les seves alumnes i per la seva tasca pastoral.

Per la seva part, l'alcalde va agrair a la comunitat religiosa la seva tasca i dedicació i va fer esment al present i al futur de la Residència, on l'Ajuntament hi ha dut a terme recentment obres de modernització i arranjament. De tota manera, va dir l'alcalde, caldrà veure com s'afronta el futur d'aquest centre assistencial ja que la normativa d'adequació del centre a les noves disposicions dictades per la Generalitat requereix una inversió molt elevada. De moment, la Generalitat ha prorrogat per un termini de quatre anys l'entrada en vigor d'aquesta nova normativa i, per tant, la Residència, mentre estudia el seu futur, seguirà funcionant després de la important reforma que s'hi ha dut a terme.  

L'acte, molt emotiu, també va comptar amb la intervenció en diversos moments del Cor Parroquial que, entre altres peces, va interpretar Que tinguem sort, de Lluís Llach, una cançó que reflectia perfectament la voluntat amb que les Borges acomiada a aquesta comunitat religiosa. 

Finalment, les religioses van ser convidades a signar el Llibre d'Or i van rebre un obsequi que els van lliurar les regidores Montse Llauradó i Rosa Abelló i el regidor Josep Maria Tost. 

L'acte va finalitzar amb diverses fotografies de record d'aquest moment, que posa punt final a la segona etapa d'aquesta comunitat al municipi.  
 

Comparteix