Vés al contingut

Les Borges es prepara per viure amb tradició i solemnitat la Festa Major de la Mare de Déu de la Riera

Ja tenim a tocar la Festa Major de la Mare de Déu de la Riera, que enguany es celebrarà de l’1 a l’11 de setembre. 

Després dels canvis en les responsabilitats del Govern municipal com a conseqüència de les passades eleccions municipals del 28 de maig, la Festa Major estrena nova responsable en la persona de la regidora de Festes, Cultura i Joventut, Núria Cabré. 

‘Vull dignificar la Festa Major, - diu la regidora - oferir unes festes en què des dels més petits als més grans tinguin el seu protagonisme’. 

Per a Cabré, que des de sempre viu intensament la festa com a participant, aquesta serà la primera ocasió en què ho farà també com a principal responsable del seu desenvolupament. Una responsabilitat que assumeix assumint que ‘la Festa Major és vida per a nosaltres. Seré fidel als nostres orígens, ens aporten música, festa, color, diversió i distracció’, segons manifesta la nova regidora en la salutació del programa de festes 2023. 

I precisament, i pel que fa al programa de festes, aquesta mateixa setmana es repartirà per totes les cases de borgenques i borgencs i quedarà a l’abast de tothom.

A més, clicant aquí o al final d’aquesta mateixa informació podeu consultar el programa sencer en format pdf.  

Cal fer notar que inicialment la presidenta del Parlament de Catalunya, Anna Erra, era la persona que enguany havia de fer el parlament de l’Arribada. 

Malauradament, i un cop el programa ja era imprès, la presidenta va comunicar a l’Ajuntament de les Borges la impossibilitat de ser present el dia 7 de setembre a les Borges ja que aquell mateix dia es celebrarà l’acte institucional de lliurament de la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya. 

Davant aquesta anul·lació, inesperada i sobrevinguda, l’Ajuntament de les Borges ha volgut mirar cap a casa i és per això que és un gran honor per a totes les borgenques i per a tots els borgencs que el nostre conveí Anton Vilà Pàmies hagi acceptat la invitació per pronunciar el parlament de l’Arribada. 

Anton Vilà Pàmies, nascut a les Borges, és una persona estretament vinculada al teixit associatiu local, persona activa a la Parròquia de l’Assumpta i gran devot de la Mare de Déu de la Riera ja que, entre altres, és una de les persones que forma part del seguici que cada any acompanya el trasllat de la imatge en el trajecte entre l’ermita i el temple parroquial o, l’endemà, en la processó de tarda que recorre els carrers del nucli antic. 

Membre fundador del Poliesportiu el Garrigó, fundador i primer president de l'Associació dels Amics de l’Ermita, de la Residència Mare de Déu de la Riera, president de la Sala Parroquial i de la delegació borgenca de la Lliga contra el Càncer, Anton Vilà pronunciarà enguany el parlament de l’Arribada.  

Ens fixem a continuació en dos números rodons: el 30 i el 50. 

El 30: Trentena Trobada de Gegants a celebrar el dissabte 2 de setembre a partir de les 7 de la tarda, amb la tradicional plantada de gegants de les colles participants i, a continuació, amb l’inici de la cercavila pels carrers del nucli antic amb finalització i tandes de lluïment a la plaça de l’Església. 

I 50: 50 anys del Poliesportiu el Garrigó, l’entitat que el proper diumenge 3 de setembre pronunciarà, amb motiu del seu cinqüentenari, el Pregó de la Festa Major de les Borges del Camp 2023, acte que finalitzarà amb l’actuació dels músics locals. 

I a partir d’aquí, ens acostem als actes centrals, els més tradicionals i solemnes. 

En primer lloc, el dimecres 6 de setembre, a partir de les 9 del vespre i amb sortida des del Pont de l’Oriol, l’Arribada Infantil. 

Una trobada de petits diables i diablesses que garanteixen al nostre municipi el futur del foc a la nostra Festa Major. 

I entrem ja de ple en la tradició el dijous 7 de setembre, en primer lloc amb la Tronada, que a la 1 del migdia encendran a la plaça de l’Església l’home i la dona més grans de les Borges del Camp.

I ja al vespre, a dos quarts de 10, sortida de la processó des de la plaça de l’Església per anar a buscar la imatge de la Mare de Déu de la Riera que, malgrat l’oposició dels Diables per impedir-ho, acabarà entrant novament, i sota tàlem, pel pont de l’Oriol per ser proclamada, acte seguit, alcaldessa d’honor. 

A continuació, el Parlament de l’Arribada a càrrec d’Anton Vilà Pàmies, la interpretació de la Salve Regina del mestre Josep Sancho i Marraco a càrrec del Cor Parroquial amb acompanyament de la Cobla Reus Jove, continuació de la processó, precedida pels Diables i, arribats al passeig de l’Hort del Dasca, gran espectacle pirotècnic. 

Finalment, la Mare de Déu de la Riera entrarà novament al temple parroquial on tindrà lloc el besamans, que iniciaran els mateixos Diables que anteriorment havíen intentat impedir l’entrada de la imatge. 

La nit acabarà a l’envelat a partir de dos quarts d’una amb DJ Bonkers. 

L’endemà, 8 de setembre, segueixen els actes més solemnes i tradicionals amb l’Ofici Solemne concelebrat a partir de les dotze del migdia, amb la interpretació de la Missa Pontificalis de Lorenzo Perosi a càrrec del Cor Parroquial acompanyat de la Cobla Reus Jove. 

Aquest acte anirà seguit, a l’envelat, a partir de dos quarts d’una del migdia, de la ballada de sardanes amb la Cobla Reus Jove. 

Ja a dos quarts de set de la tarda, Cant de Vespres i Processó Solemne amb la interpretació de la Salve Regina de Josep Sancho i Marraco a la plaça de la Font, a càrrec del Cor Parroquial acompanyat de la Reus Jove i, a l’arribar a l’església, besamans. 

Finalment, aquest mateix divendres, dia 8, Concert i Ball de Festa Major a càrrec de l’Orquestra Metropol. El concert a les 8 del vespre a l’envelat i el ball a partir de dos quarts de dotze de la nit al mateix lloc. 

Dissabte 9 de setembre començarà a les 12 del migdia amb missa a l’església parroquial en honor de Sant Antoni de Pàdua, i ja a la tarda, a partir de les cinc, triangular de bàsquet per a veterans a la Sala Polivalent. 

I al vespre, a partir de dos quarts de nou, a l’envelat, espectacle Els Capdevila ‘On Tour’. Podeu comprar les entrades anticipadament a l’Ajuntament (8€) o bé mitja hora abans de l’inici (10€). 

'Els Capdevila On Tour és un espectacle esbojarrat protagonitzat pels Capdevila, un llinatge de vedettes catalanes, o almenys així s’anomenen'. 

La jornada finalitzarà amb una nova festa DJ a partir de les 12 de la nit a l’envelat. 

Pel que fa al diumenge 10, el dia de la Festa de la Canalla, jocs i inflables matí i tarda al carrer Verge de Montserrat, a més de tallers de manualitats, slime i pinta cares d’11 del matí a 1 del migdia al passeig de l’Hort del Dasca. 

A les sis de la tarda, i simultàniament, a l’estadi municipal partit de futbol amb CD Les Borges i UFC Cambrils, i a la mateixa hora, però a la plaça de la Dona, presentació del llibre d’Isabel Olesti, Album d’Amors Complicats. 

‘Amors complicats, amors estranys, amors impossibles dels quals no acaben bé…’

Ja a les set de la tarda, a la mateixa plaça de la Dona, Gin Concert amb el grup After Dark. 

Finalment, el diumenge 10 de setembre acabarà amb l’Acte Institucional de la Diada que començarà a tres quarts de dotze de la nit amb el llançament dels onze coets commemoratius i amb el parlament institucional d’Ernest Roigé, alcalde de Riudecanyes. 

L’acte finalitzarà amb el cant d’Els Segadors i amb un repic generalitzat de campanes. 

Ja a dos quarts d’una a l’envelat, ball de la Diada amb l’Orquestra Mitjanit i a continuació, música amb DJ posaran punt final a aquest dia, 10 de setembre. 

La Festa Major finalitzarà el dilluns 11 de setembre, Diada Nacional de Catalunya, amb tres actes que clouran aquesta extensa programació. 

Al Poliesportiu el Garrigó, i a partir de les 12 del migdia, Festa a la Piscina per a petits i grans de totes les edats. 

A la una del migdia, a la plaça de l’Església, encesa dels onze coets de la Diada Nacional de Catalunya. 

I ja a la tarda, a partir de les cinc, al camp de tir de Mas d’en Comte, Gran Tirada social al plat organitzada per la Societat de Caçadors. 

La Festa Major borgenca, organitzada per la regidoria de Festes, Cultura i Joventut és possible gràcies a la col·laboració de nombroses persones i entitats a qui l'Ajuntament agraeix ja d’antuvi la seva aportació, sense la qual la festa no seria el que tots i totes esperem. 

Per últim cal recordar que, a més de l'edició impresa del programa, la Festa Major es pot seguir i compartir a través de les xarxes socials municipals, a través de la web www.lesborgesdelcamp.cat i amb l’etiqueta #FMBORGESCAMP23 amb que podeu etiquetar les vostres fotografies, comentaris o vídeos a les vostres xarxes socials.  

També podeu descarregar-vos el pdf del programa que trobareu al final d'aquest text. 

La Festa Major 2023 ja és més a prop, i des de l’Ajuntament de les Borges del Camp us animem a participar-hi, a viure-la, a compartir-la i a gaudir-la. 

Molt bona Festa Major a tothom!!

Comparteix