Vés al contingut

Les Borges rememora les seves arrels pageses amb la Festa Major en honor de Sant Antoni Abat

La tradició de beneir els animals, sobretot mules, rucs i cavalleries, els grans aliats de la pagesia i dels traginers, era molt estesa a Catalunya amb motiu de la celebració de Sant Antoni Abat, el patró dels animals a qui tradicionalment es representa acompanyat d'un porquet que, segons la llegenda, el sant va guarir. A partir d'aquest fet, el porquet va acompanyar per sempre més a Sant Antoni, per la qual cosa, a més d'un llibre, del penjoll d'una campana i d'un bastó, el sant és representat amb aquest animal tal i com es pot veure, per exemple, a la imatge que cada any surt en processó pels carrers de les Borges.   

A les Borges del Camp, a més, Sant Antoni Abat és copatró del municipi i és per aquest motiu que al voltant de la setmana dels barbuts, la que segons la tradició és la més freda de l'any, a les Borges també és festa major. Val a dir que aquesta és la festa major petita i que tots els actes es concentren en un cap de setmana, però si la Covid no ho impedeix, el cap de setmana del 14, 15 i 16 de gener serà un cap de setmana intens.

Alguns dels espectacles (Espectacle Infantil, Concert de Festa Major, la comèdia 'Separades...i què?, el Concert de Músics Locals i el Ball de Festa Major) requereixen entrada anticipada.

Totes les entrades per aquests espectacles es posaran a la venda anticipadament al preu d'un euro el dia 10 de gener entre les 16:30 h. i les 19:00h a la pista del Centre Cultural Marinada.   

Les primeres propostes per a la Festa Major arrenquen divendres 14 a la tarda amb un Espectacle Infantil a les cinc de la tarda a la Sala Polivalent, amb Jaume Barri. A les vuit del vespre, Carretillada Infantil de Sant Antoni amb els diables petits cremant carretilles per diversos carrers del nucli antic borgenc i amb fi de festa al Replà o plaça de l'Església on hi haurà les tirades finals.

Ja al vespre, Cocktail Tributov, concert de Festa Major a la Sala Polivalent a partir de dos quarts de dotze de la nit.

L'endemà, dissabte 15, Ofici solemne concelebrat a dos quarts de dotze del migdia i acte seguit començarà la processó amb la imatge i la relíquia del sant. Un cop la processó arribi novament a la plaça de l'Església es farà la tradicional benedicció dels animals. Abans eren, principalment, tota mena de cavalleries, però actualment són gossos, gats, moixons, conills, fures, tortugues i altres animals de companyia. L'acte finalitzarà amb una cercavila amb els gegants Serè i Marinada fins a la pista del Centre Cultural Marinada.

D'altra banda, a dos quarts de dues de la tarda d'aquest mateix dissabte dia 15 és prevista la inauguració del nou Museu de la Ràdio amb la col·leció de Pere Martínez. A l'acte inaugural del nou museu és previst que hi assisteixin el periodista i locutor Luis del Olmo, l'alcalde de Roda de Berà, Pere Virgili Domínguez i el director del Museu de la Ràdio de Roda de Berà, Baltasar Virgili Gatell.

Els actes del dissabte 15 acabaran a dos quarts de vuit amb teatre a la Sala Polivalent amb la comèdia 'Separades...i què?’.

Diumenge, dia 16, començarà amb una nova edició, la cinquena, de la Cronopujada al Campanar de l'església de l'Assumpció (inscripcions al web Trezesports) i seguirà a la tarda amb el Concert de Músics Locals (19.00h) al Centre Cultural Serè i amb el Ball de Festa Major de la Gent Gran de les Borges del Camp, a les 19.00h a la Sala Polivalent. 

Durant la celebració de la Festa Major i de les diferents activitats previstes caldrà respectar totes les mesures habituals d'autoprotecció davant la Covid-19 i, per la seva part, l'Ajuntament adoptarà les mesures necessàries en funció de l'evolució de la pandèmia i de les recomanacions de les autoritats sanitàries.   

Adjunts

Comparteix