Vés al contingut

Les Borges recupera i exhibeix la maquinària centenària del rellotge del campanar

El municipi de les Borges ha pogut recuperar i des d’ara exhibeix al temple parroquial (entrant a l’esquerra) la maquinària que durant més de vuitanta anys va marcar les hores del rellotge que hi havia instal·lat al campanar borgenc. 

Tot i que no s’ha pogut determinar amb exactitud ni la data ni tampoc el nom del rellotger que el va fabricar, es creu que va arribar a les Borges entre 1920 i 1924 i, per tant, aquesta peça té, ben bé, un segle d’antiguitat. 

Pel que fa al mestre rellotger que l’hauria construït, el rellotger tarragoní Víctor Manuel Mosquera, que l’ha recomposat, creu que podria ser d’origen francès o alemany, però altres fonts creuen que el rellotge podria ser obra d’Emilio C. Besses, un ‘Relojero de la Real Academia de Ciencias’ que tenia el seu taller a la Ronda Universitat, 37 de Barcelona. 

En qualsevol cas, a la maquinària del rellotge no hi ha cap inscripció ni cap referència de la persona o el taller a qui s’hauria encarregat la construció. 

Aquest rellotge, com tants altres de l’època, funcionava amb un sistema de pesos, contrapesos i amb un pèndul i calia que algú altre pugés periòdicament al campanar per donar-li corda. Aquesta maquinària era la que, al mateix temps, feia moure les busques de l’esfera exterior del campanar que eren les que marcaven les hores.    

Amb el pas dels anys la maquinària va quedar obsoleta i finalment, i poc temps després que - segons comenta Rosa Pàmies Vilà, que havia fet un treball de recerca sobre el campanar i els seus elements - l’Ajuntament s’haguès fet càrrec de les despeses de revisió i engranatge, es va decidir automatitzar el sistema.

Per tant, la maquinària va ser retirada i va quedar dalt el campanar ja que va ser substituïda per un nou sistema automàtic. 

Posteriorment, i durant uns anys, aquesta maquinària va ser fora de les Borges del Camp fins que el Consell Parroquial va fer gestions, amb resultat positiu, per retornar-la al municipi. 

En aquest sentit van resultar importants les intervencions del sacerdot Víctor Mosquera, aleshores en la seva qualitat de Vicari episcopal de l’administració dels béns i la del seu pare, el rellotger ja esmentat, Víctor Manuel Mosquera. 

Finalment, el rellotge, desmuntat i a peces va retornar a Tarragona on el rellotger ja jubilat, però amb més de 40 anys d’ofici, el va reconstruir. S’hi va dedicar, parcialment i desinteressadament durant uns tres mesos. Era el primer cop que afrontava un repte d’aquestes característiques. 

Un cop finalitzada la reconstrucció, el rellotge ha quedat instal·lat a l’església borgenca a l’espera que arribi una vitrina que el tanqui i el preservi. Val a dir, però, que el rellotge actualment no funciona ja que, per fer-ho, caldria muntar completament el sistema de cadenes, pesos i contrapesos necessari per fer-lo funcionar amb normalitat.  

La recuperació i exhibició de la maquinària va ser celebrada aquest dissabte a la tarda, 13 d’abril, amb una missa que van concelebrar els mossens Víctor Mosquera i Vicenç Ribas i al final de la qual es va beneir la maquinària en la seva nova ubicació. També hi va ser present el rellotger Víctor Manuel Mosquera.  

Per la seva part, el Consell Parroquial va agrair la feina tant de Víctor Mosquera com la que ha dut a terme el seu pare, a qui van lliurar un lot de productes de casa nostra. 

D’altra banda, i durant diversos moments de la cerimònia es va fer esment i recordatori de la que havia estat superiora de la comunitat de les Carmelites Missioneres Teresianes a les Borges del Camp, la monja M. Remei Sans Balcells, una persona vinculada al municipi des del vessant assistencial i religiós i que recentment ha traspassat. 

La comunitat que ella dirigia va col·laborar fins el seu trasllat, que es va fer efectiu l'any passat, en el funcionament habitual de la Residència Mare de Déu de la Riera.    

 

Comparteix