Vés al contingut

Luís del Olmo inaugura el nou Museu de la Ràdio de les Borges, l'omple d'elogis i el qualifica com 'el millor del món'

El popular i reconegut radiofonista Luís del Olmo ha presidit aquest diumenge, 10 d'abril, l'acte inaugural del nou Museu de la Ràdio de les Borges del Camp, una exposició que no ha dubtat en qualificar com 'la millor del món' en l'àmbit de la radiofonia.  

Del Olmo, acompanyat de l'alcalde de Roda de Berà, Pere Virgili, i de Baltasar Virgili, director del Museu de la Ràdio que hi ha en aquell municipi del Tarragonès, ha estat rebut per l’alcalde de les Borges del Camp, Joaquim Calatayud i per Pere Martínez, col·leccionista i propietari de les peces que s'exposen al Centre Cultural Marinada i que han estat cedides a l'Ajuntament de les Borges del Camp amb l'objectiu de crear el Museu de la Ràdio. 

Luís del Olmo, a més de la seva exitosa i dilatada carrera com a locutor al capdavant del seu programa Protagonistas, és també el promotor de dos museus dedicats a la ràdio, un d'ells a Ponferrada (Lleó), el seu municipi natal, i l'altre a Roda de Berà, el seu municipi d'adopció. Aquesta doble faceta, d'home de ràdio, juntament amb el seu vessant de col·leccionista, són els factors que van propiciar la invitació que l'Ajuntament de les Borges del Camp li va cursar per presidir l'acte inaugural. Del Olmo, d'altra banda, sempre s'ha mostrat partidari d'una solució pactada en el conflicte Catalunya-Espanya que passi per un referèndum acordat.

La visita de Luís del Olmo a les Borges del Camp va començar al Museu de la Ràdio, on Pere Martínez i l'alcalde Joaquim Calatayud el van acompanyar en el seu recorregut. A mesura que li anaven mostrant les peces més interessants, l'entusiasme de Luís del Olmo anava creixent, de la mateixa manera que ho feien els elogis dirigits a la col·lecció. Per la seva part, Pere Martínez li anava detallant on havia aconseguit tal o qual peça, al mateix temps que remarcava que tots els aparells de la col·lecció funcionen correctament. 

Un cop feta aquesta primera visita, Del Olmo va anar a l'Ajuntament de les Borges on va signar al Llibre d'Or del municipi. Acte seguit, a la plaça de la Dona, amb una nodrida assistència de públic, es va fer la segona part de l'acte inaugural amb els parlaments del fill de Pere Martínez, en nom del pare i de la família, de l'alcalde, Joaquim Calatayud i de Luís del Olmo. 

I en aquest punt, davant de molts borgencs i borgenques, Del Olmo va manifestar que el Museu de la Ràdio de les Borges és, sens dubte, el millor del món, dels molts museus dedicats a la radiofonia que ell ha visitat. 

I en aquest sentit va explicar que el seu programa (Protagonistas) l'havia fet des de diverses ciutats del món, i entre altres ha esmentat Pequín, París, Nova York, Londres... Un cop en aquestes i en altres ciutats, ell tenia per costum anar a visitar els museus dedicats a la radiofonia. I segons ha dit, tant per aquesta experiència viatgera com pel seu vessant de col·leccionista i promotor dels museus de Roda de Berà i Ponferrada, el museu borgenc és, el millor del món. Aquesta afirmació, que va repetir i explicar, va ser rebuda amb forts aplaudiments per part del públic present. 

L'acte va seguir a continuació amb la descoberta d'una placa que deixa constància d'aquest acte inaugural i amb la visita que molts borgencs i borgenques van fer al museu en aquell moment per commemorar i participar en l'acte inaugural. 

El Museu de la Ràdio de les Borges del Camp inclou unes tres-centes peces, totes elles en perfecte estat de funcionament, d'aparells dedicats a les tecnologies de la veu. 

Aparells antics de gravació, telèfons de primers dels segle XX, aparells de telegrafia, gramoles, aparells de ràdio d'ús militar, aparells de ràdio galena, aparells familiars o d'ús individual i moltes peces que expliquen la història de la ràdio i de les tècniques de la veu es poden veure en aquest museu gràcies a la cessió que ha fet Pere Martínez i que ha quedat instal·lada al Centre Cultural Marinada. La col·lecció de Martínez és encara més àmplia, ja que sobrepassa les 500 peces, però a les Borges hi ha quedat instal·lada la part més significativa d'aquesta àmplia col·lecció.

Comparteix