Vés al contingut

Diumenge 4, segona jornada de Festa Major: Concert de Músics Locals i el Pregó

La segona jornada de la Festa Major borgenca ha comptat amb dues cites ben diferents, però molt destacades. Diumenge matí, a l'ermita, va celebrar-se la 22ena edició del Concert de Músics Locals. Fins a 10 solistes o formacions diferents van posar accent musical al matí. 

Ja a la tarda, la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, va ser rebuda per tot el Consistori a l'Ajuntament i després de signar el Llibre d'Or municipal va dirigir-se a l'envelat on va fer el pregó de Festa Major. 

22è Concert de Músics Locals

La directora del Cor Parroquial, Duna Ferrer, va ser l'encarregada, poc després de dos quarts d'una del migdia, d'anar presentant als diferents solistes i a les formacions borgenques que una rere l'altra, fins a 10, van oferir un tastet dels seus treballs musicals. 

Aquest concert, múltiple i polifacètic, en anys anteriors se celebrava per la festa major petita, la de Sant Antoni, al gener, però a la vista del resultat, amb una bona afluència de públic, és molt possible que aquesta trobada es consolidi dins la programació de la festa major estiuenca.  

La presentadora, Duna Ferrer, va destacar la continuïtat d'aquesta convocatòria com a mostra de la creativitat i el talent musical de borgenques i borgencs i va agrair la col·laboració de l'Ajuntament en aquesta mostra. 

El petit Joan Ortega Martí, al piano, va ser el primer a pujar a l'escenari. La primera peça que va interpretar, Sunrays, de Herman Beetfink, va donar pas a una segona interpretació, més moguda i dinàmica del mateix autor, que el jove pianista va escenificar amb un ràpid canvi d'imatge amb l'ajuda d'unes ulleres de sol. 

Després d'aquest primer solista, dues peces corals a càrrec del Cor Parroquial. El testament d'Amèlia va ser la primera peça i la segona, popular i rítmica, Els tres tambors. 

La també pianista Lídia Domènech va posar una nota clàssica a la matinal amb la interpretació de Suit en ReM de Johan Sebastian Bach, peça seguida de Hijo de la Luna, de Mecano, el grup pop espanyol que va triomfar als anys 80 i 90. 

D'aquí vam passar a Duke Ellington, compositor, director d'orquestra i pianista nordamericà i un dels músics més influents de la història del jazz, que a les Borges va ser interpretat pel trio Fèlix, Xavi i Guifré amb It dont mean a thing. 

Laura Casas, acompanyada del piano, va posar veu i música amb accent femení al poema 8 de març de Maria Mercè Marsal. 

Amb el to més emotiu i intimista que ja havia introduït Laura Casas, la presentadora va donar pas a Fernando Ortega, qui va fer dues peces, la darrera d'elles acompanyat de Joan Ortega Martí. 

Amb una guitarra, Ortega va interpretar Omple'm de llunes, cançó de la que és autor tant pel que fa a la música com a la lletra. Acte seguit, el petit Ortega Martí el va acompanyar en la interpretació de Com germans, lletra de Cristina Martí i música de Fernando Ortega. 

Val a dir que durant tot el concert, que sempre va mantenir un format d'alta qualitat, el públic va acollir amb aplaudiments, satisfacció i interès les diferents actuacions. 

Èlia Casals, Dídac, Pau i Santi van fer seva la versió de Where is my mind del grup de rock alternatiu de la ciutat de Boston The Pixies. 

I a partir d'aquí, més ritme amb Robber Soul: Pau, Alba, Marta, Pere Lluís i David. Aquesta formació va obrir amb Valerie, d'Amy Winehouse, la cantant i compositora que va traspassar ben jove després d'assolir l'èxit combinant jazz, rhytm and blues i soul. I a continuació Fell it still, una versió de Portugal the man, una banda originària d'Alaska. 

Una formació lleugeramt diferent a l'anterior, integrada per Alba, Pau, Santi, Dídac i Xavi va interpretar Has vist la pluja?, de Creedence Clearwater Revival, grup nordamericà dels 60 liderat per John Fogerty que va fusionar rock clàssic i country. 

I per acabar, una peça conjunta de la formació anterior juntament amb el Cor Parroquial que van posar un tancament brillant i molt rítmic a la matinal amb la interpretació d'Escriurem de Miki Nuñez, el popular cantant català que va representar l'estat espanyol a Eurovisió. 

La trobada va acabar amb una foto conjunta de totes i tots els intèrprets i amb les bones sensacions que va deixar un concert ampli, variat, entretingut i d'alt nivell musical. Els aplaudiments del públic i els que es van dedicar totes i tots els intèrprets entre ells van posar el punt final a aquest concert. 

El Pregó de Festa Major, a càrrec de la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó

Faltaven pocs minuts per les set de la tarda quan la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, molt puntual, va arribar a l'Ajuntament de les Borges. L'esperaven la diputada amb ascendència borgenca Teresa Mariné, el també diputat i alcalde d'Alforja Joan Josep Garcia, l'alcalde de les Borges i diputat al Parlament Quim Calatayud, la presidenta del Consell Comarcal del Baix Camp i regidora borgenca Rosa Abelló i els regidors i regidores Montse Llauradó, Maria Vilà, Raquel Cueva, Carles Bardou, Mònica Llauradó, Fèlix Garrido i Josep Maria Tost, a més del Jutge de Pau, Ramon Punyet.  

L'alcalde va presentar a Noemí Llauradó als seus companys i companyes de consistori i acte seguit, tots plegats, van dirigir-se al despatx de l'Alcaldia on la presidenta de la Diputació va signar el Llibre d'Or de l'Ajuntament borgenc. Abans d'iniciar el seu escrit, la presidenta va fullejar el llibre i acte seguit va deixar una extensa dedicatòria de gairebé dues pàgines que va acabar amb un Visca les Borges, Visca la Festa Major. Llauradó va fer referència a la seva ascendència borgenca ja que el seu avi matern, de cognom Sans, era borgenc. 

L'alcalde, per la seva part, va lliurar a la presidenta una reproducció de l'ermita de la Mare de Déu de la Riera i també va obsequiar la diputada Teresa Mariné amb una reproducció dels diables i amb dos llibres de fotografies antigues del municipi. 

Un cop va finalitzar aquest primer acte de rebuda, tots plegats van dirigir-se a l'envelat, on a dos quarts de vuit del vespre era previst l'inici de l'acte que obre oficialment la Festa Major: el pregó. 

Abans de la intervenció de la pregonera, l'alcalde va fer un breu parlament on va repassar diverses qüestions abans de presentar a Noemí Llauradó. Entre d'altres, l'alcalde es va referir a que aquest mes de setembre fa 100 anys que l'aigua corrent va arribar a les Borges i novament va fer una crida a l'estalvi i a la prudència pel que fa al seu consum. També va demanar disculpes per les possibles molèsties derivades de les obres de la carretera i la plaça de la Font, tot i que es va mostrar satisfet del resultat i convençut del canvi en positiu que representaran aquests treballs. A més va ratificar que la carretera, al seu pas per les Borges, ha de continuar sent un eix dinàmic, de relació, d'esbarjo i generador d'activitat i economia. En aquest apartat també va fer esment i va agrair l'aportació de la Diputació a aquest projecte.  

Finalment, l'alcalde, que va agrair a totes i tots els presents la seva presència a l'acte del pregó, va convidar a borgenques i borgencs a gaudir d'aquests dies. Va expressar la seva satisfacció per l'alt nombre de diables que tiraran carretilles aquest dimecres, més de 60, i per l'Arribada Infantil, amb una quarantena de petits diables i diablesses. Quim Calatayud va acabar la seva intervenció recordant que aquests dies són festa i major, per remarcar-ne la importància i va convidar tothom a menjar, beure, gaudir i ballar. I acte seguit va donar pas a la presidenta Llauradó, referint-se abans tant als orígens borgencs de la presidenta com als de la diputada Teresa Mariné. 

La presidenta de la Diputació va iniciar el seu pregó agraïnt a tot el poble i a l'Ajuntament de les Borges la seva invitació, va referir-se novament a les seves arrels borgenques i va definir les Borges com un poble 'obert, acollidor, dinàmic i participatiu'. Respecte de la Festa Major, Llauradó va dir que la Festa Major de la Mare de Déu de la Riera és una festa de tothom en la mesura que va ser declarada per la Generalitat de Catalunya com a Festa Tradicional d'Interès Nacional, igual que el Ball de Diables, declarat Element Festiu Patrimonial d'Interès Nacional. 

A continuació, la presidenta va fer esment d'un bon grapat d'entitats borgenques com a representació, va dir, que les coses i el país avancen gràcies a l'altruïsme, el voluntariat i l'estima pel poble del teixit socials i de les persones pertanyents a les entitats. 

D'altra banda, Noemí Llauradó va fer esment del fet que ella mateixa és la primera dona que ha arribat a la presidència de la Diputació tarragonina, un fet que va mostrar, sense pretensions personals, com un avenç en la transformació de la societat vers la igualtat i va referir-se al pes de les dones en la societat borgenca posant de relleu diversos fets. D'una banda, que la festa es celebra per honorar una dona, en aquest cas la Mare de Déu de la Riera. També va fer esment de les 27 dones que actualment porten el nom de Maria Riera o Riera a les Borges i va referir-se al detall que actualment, dels 11 regidors i regidores que integren l'Ajuntament de les Borges, sis regidores són dones. Finalment també va destacar que la borgenca Rosa Abelló és la primera dona que ha estat escollida presidenta, en aquest cas del Consell Comarcal del Baix Camp. 

A banda d'aquestes qüestions, Llauradó també va convidar tothom a conèixer i descobrir la Diputació de Tarragona i l'ampli catàleg de serveis que ofereix a la ciutadania, a les entitats, als ajuntaments...   

Les últimes paraules de Noemí Llauradó van ser, precisament, per complir amb l'objectiu de la invitació: pregonar la festa. I en aquest sentit va convidar tothom a gaudir-ne i, a més, es va mostrar contenta que l'acte que venia a continuació era un concert de tribut al grup suec ABBA. 

La presidenta va acabar desitjant a tothom una bona festa major i acte seguit van irrompre sobre l'escenari el grup que rememora als populars ABBA. I van arrencar amb els compassos de Waterloo. I a partir d'aquí, festa.    

Comparteix